Uusi vammaispalvelulaki hyväksyttiin eduskunnan toisessa käsittelyssä 1.3.2023 ja todennäköisesti se astuu voimaan 1.10.2023. Siihen asti kun vanha laki on voimassa, sisään tulevat hakemukset käsitellään vanhan lain mukaan.
Lain soveltamisalassa vaikeavammaisuuden käsitteestä on luovuttu ja samalla ns. vammaispalvelujen ”perälauta” on poistunut. Vaikeavammaisuuden poistamista on perusteltu sillä, että lailla halutaan taata yhdenvertaiset oikeudet vammaisille henkilöille palvelujen tarpeen perusteella, diagnoosista ja vamman laadusta riippumatta.
Lakiin tehtiin viime hetkellä merkittäviä muutoksia perustuslakivaliokunnan mietinnön pohjalta. Sen seurauksena esimerkiksi henkilökohtaisessa avussa ollut ikääntymisrajaus poistettiin. Uutta vaikutusarviointia ei kuitenkaan ehditty tehdä, eikä hyvinvointialueille ole myönnetty lisää rahoitusta, jotta palvelut pystyttäisiin takaamaan aiempaa suuremmalle kohderyhmälle.
Liikkumisen tuen muotoja on lisätty, vaikkakin niissä on tiukka kohtuusharkinta. Kuljetuspalveluista saadun kyytien määrän sijaan voisi saada esimerkiksi kilometri- ja euromäärään perustuvan matkakukkaron tai saada käyttöönsä leasing-auton. Tämä lisää mahdollisuuksia käyttää palveluita yksilöllisen tarpeen mukaan.
Uudessa laissa esteettömän asumisen ja lapsen asumisen tukimuotoja tuodaan nykyaikaan. Jatkossa voidaan huomioida nykyistä paremmin se, että vammaisella lapsella saattaa olla kaksi kotia. Uuden lain nojalla voisi saada esimerkiksi kuljetuspalveluita ja apuvälineitä lapsen molempiin koteihin. Esteettömän asumisen tukeen on lisätty uutena saunan muutostyöt, joita voi saada korvattaviksi lain perusteella.