EN

Kotva - Merkityksellistä vertaisuutta kotiin ja vapaaehtoisuuteen -hanke

Aksonin hanke käynnistyi huhtikuussa 2024. Kotva-hankkeen painopisteinä ovat vertaistuen välityksen kehittäminen vastavammautuneille selkäydinvammaisille yhdessä selkäydinvammakeskusten (HUS, Tays ja OYS) kanssa sekä Aksonin vapaaehtoistoiminnan kehittäminen. Hanke on käynnissä vuosien 2024-2026 ajan ja uusia vertaistukijoita haetaan sekä koulutetaan koko hankkeen ajan.

Vertaistuen välittäminen kotiutuville kuntoutujille

Kotiutuminen on monelle vastavammautuneelle hetki, johon liittyy yksin jäämistä erilaisten haasteiden kanssa. On viivettä tarvittavissa kodin muutostöissä, muuttuneen toimintakyvyn hyväksymistä, palveluviidakon selvittämistä ja sen kanssa taistelua. Läheltä ei välttämättä löydy ketään saman kokenutta, jonka kanssa keskustella tilanteesta ja saada kokemuksen kautta syntyneitä vinkkejä, eikä jaksamista välttämättä riitä siihen, että etsisi itse vertaistukea. Hankkeen tavoitteena on, että vastavammautuneet selkäydinvammaiset saavat tukea elämään vamman kanssa ja että heidän voimavaransa vahvistuvat.

Hankkeen vertaistukiprosessi aloitetaan selkäydinvammakeskuksessa jo kuntoutusjakson aikana. Vertaistuesta kiinnostuneiden kuntoutujien toiveet ja tarpeet kartoitetaan ja heille etsitään mahdollisimman sopiva tukihenkilö Aksonin vapaaehtoisten vertaistukihenkilöiden joukosta. Kotiutumisen jälkeen vertaistukihenkilö on kuntoutujaan yhteydessä ja palaa asiaan myös myöhemmin, jos tuelle ei ole tarvetta juuri sillä hetkellä.

Vertaistuki voi ilmetä monella eri tavalla. Se voi olla esimerkiksi elämäntilanteesta keskustelua, rinnalla kulkemista, henkistä tukea vaikealla hetkellä, vinkkien antamista arkeen sekä kokemuksien ja kokemustiedon jakamista. Aksonin koulutetun vertaistukihenkilön kanssa voi keskustella luottamuksellisesti kasvokkain, puhelimessa tai verkon välityksellä.

Vertaistukitoiminta

Kotva-hankkeen myötä haemme uusia vertaistukijoita Aksoniin. Voisitko juuri sinä olla tukena vastavammautuneelle tai hänen läheiselleen?

Vertaistukihenkilönä tai vertaisomaisena voi toimia henkilö, jolla on aito kiinnostus ja halua auttaa ja jonka omassa elämässä on tilaa toisen ihmisen tukemiseen. Omat oivallukset ja kokemukset voivat hyödyttää muita samassa elämäntilanteessa olevia. Omasta tai läheisen vammautumisesta on kulunut vähintään kaksi vuotta aikaa.

Uusia vertaistukihenkilöitä haetaan ja koulutetaan koko hankkeen ajan.

Lue hausta lisää täällä!

 

Ota yhteyttä:

Veera Henriksson
Projektipäällikkö
veera.henriksson(a)aksonry.fi
044 796 7340

Maarika Halonen
Projektisuunnittelija
maarika.halonen(at)aksonry.fi
Puh.044 901 0061